Anaşehir Okulları’nda Robotik Kodlama ve Yazılım çalışmaları Baykuş Akademi gözetiminde profesyonel olarak yürütülmektedir.
KODLAMA EĞİTİMİ
Bilgisayar programlamayı öğrenmek, kodlamanın ötesinde öğrencilerin problem çözme, birlikte öğrenme, yaratıcı düşünme ve kritik düşünme gibi becerileri kazanmalarında önemli rol oynamaktadır. Ancak geleneksel olarak kullanılan programlama dillerinin karmaşık yapısı ve arayüzleri gibi nedenlerden dolayı öğrencilerin programlamayı öğrenmeleri neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bununla birlikte, son yıllarda öğrenilmesi kolay, kullanıcı dostu ve görsel özelliklere sahip programlama araçlarının kullanılması ile programlama öğretiminin ilköğretim kurumlarında yaygınlaçtırılabileceği düşüncesi eğitimcilerinde ilgisini çekmiştir.
Scratch, ABD’de bulunan MIT’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamıdır. Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcı, istediği fonksiyonları fare ile tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar ve hikayeler yaratabilirsiniz.Scratch, renkli bir arayüze sahiptir. Bu sayede çocukları birşeyler yaratmaya teşvik eder. Programlama dillerinin aksine, hazır fonksiyonlar kategorilere ayrılarak kolay bir biçimde kullanıma sunulmuştur. Bu sayede programlamaya yeni başlayan kişi, algoritma yapısını if,else,while,for gibi görece karmaşık ve noktalama işaretleri gibi özen isteyen yapıları kullanmadan kavrayabiliyor.
mBlock, Scratch benzeri grafiksel programlama arayüzüdür. Program, günlük hayatta kullandığımız dile en yakın şekilde ve en anlaşılır şekilde kullanılan kod bloklarını barındırır. Grafiksel programlama dilleri temelde normal kod yazma gibi olsa da görsellik ön planda olduğu ve sürükle-bırak şeklinde bir yöntemle yazıldığı için öğrenmesi oldukça kolaydır. Bundan dolayı 6 yaş ve üzeri çocuk ve gençler programlama çalışmalarında bu grafiksel programlama dillerini kullanmaktadır.
Mbot, grafik programlama olan Scratch, Robotik ve Arduino platformlarının birleşmesinden oluşur. mBot, temel robotik ve elektronik alt yapısının yanında, kolay programlanabilme özelliğine sahip çocukların el becerilerini geliştirmesi ve tecrübeler elde edebilmesi için geliştirilmiş değiştirilebilir bir robotik kittir. Günümüzde en yaygın ve basit programlama dili olan Scratch ile programlanabilen, gerektiğinde ise içerisinde bulunan Arduino kartı programlanarak kontrol edilebilen bir robottur.
Eğitimlerde uygulama sırasında a’dan z’ye mBlock programı tanıtılacak. Robotların çalışma mantıkları ve sensörleri hakkında bilgiler verilecektir.
Kodlama Eğitimini Alan Bir Kişi Neler Yapabilecek?
- Grafiksel arayüz ortamlarında istediği şekilleri çizebilecek,
- Yazılımların bir akış mantığının olduğunu anlayacak,
- Kolay ve hızlı şekilde kodlama yapabilecek.
- Robot programlama öğrenilecek.
- Kendi düşündüğü ve tasarladığı programları ve oyunları geliştirebilecek,
- Bir bilgisayar programının nesnelerden, bu nesnelere kazandırılan davranışlardan ve kullanıcı etkileşimlerinden meydana geldiğini fark edecek.
Programlama eğitimi alan bir kişi, yazılımcı olmak istemese bile eğitimlerde göreceği örnekler ve kendi yapacağı etkinliklerle;
- Problemlere bilimsel çözüm üretme bakış açısı,
- Çocukların eğitim aracılığıyla zihinsel faaliyetlerinin artırma,
- Öğrenciye dikkatli olma yeteneği sağlamak.
- Sistematik düşünme,
- Olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerini görebilme,
- Bilgisayarda kendi yazılımlarını geliştirmenin verdiği özgüven,
- Odaklanma artacak, dikkat süresi uzayacak ve hiperaktvite azalacak,
- Yaratıcı ve eleştirel düşünebilme gibi günümüz sosyal ve iş hayatının çok önem verdiği bilgi ve becerileri kazanma yolunda önemli bir adım atmış olacaktır.
Programlama derslerine, özünde oyun teması barındıran Scratch yazılımı ile başlamanın derse olan ilgi ve motivasyon değişkenleri üzerinde olumlu etkilerine dair bulgulara ulaşılmıştır. Bu durumun gerekçeleri olarak, Scratch programlama ortamının kodlama bilgisi gerektirmeyen kullanıcı dostu arayüze sahip olması, kodlama yerine kod bloklarını sürükle – bırak yöntemi ile basit seviyede kullanım sunması, kullanıcıların kendilerine özgü materyaller geliştirebilmelerine olanak sağlaması ve programlama dillerini öğrenmek isteyen her seviye kullanıcıya kullanım imkânı sağlaması gösterilebilir.
Kodlama atölyemizde Scratch eğitimi alan öğrenciler,Robotik atölyemizde,aldığı kodlama eğitimini mBotlar üzerinde test imkanı buluyor,bu da öğrencilerin hem hayal gücünü hem de öğrendiği kod bloklarının gerçek hayata uyarlamasını görüyor.
Bütün bunların sonucunda öğrenciler, problem çözme, yaratıcı düşünme ve ürün oluşturma becerilerini geliştiriyor.
ÖRNEK BİLİM ETKİNLİKLERİ
Anaokulu :
Örnek Etkinlik :
- Balon-Roket ve Balon Pervane
Konu : Basınç – İtme Kuvveti
Alanı : Fen / Mühendislik
Verilen malzemelerle öğrencilerden kendi roket düzenekleri hazırlamaları istenir. Yaş seviyeleri küçük olduğundan havanın varlığı ve itme kuvveti olduğu üzerinde durulur.
- İç İçe Balonlar
Konu : Sıvı Moleküllerin Birbirini Çekmesi
Su,gliserin,şeker ve deterjandan oluşan karışımla çocukların bir yandan baloncuk yaparak eğlenirken diğer yandan su molekülleri arasındaki çekim kuvvetini öğrenmeleri beklenir.
İlkokul :
- Çizgi Film Makinesi
Konu :
Alanı : Fen / Teknoloji
Kartondan hazırlanan basit bir düzenekle çizgi filmlerin yapılma mantığı (arka arkaya gelen görüntülerin birleşmesi) anlatılır. Öğrencilere kendi tasarımları hazırlatılır.
- Bardaktaki Yumurta
Konu: Eylemsizlik
Maddelerin ortak özelliği olan eylemsiz önce basitçe hazırlanın kart-para düzeneğiyle daha sonra kart-rulo-yumurta düzeneği ile kanıtlanır.
Ortaokul :
- Hologram Piramidi
Konu : Işık
Alanı : Fen / Teknoloji
Şeffaf bir maddeden hazırlanan basit bir düzenekle telefon uygulaması yardımıyla 3 boyutlu bir hologram oluşturulur.
- Polietilen Torba- Kalem Deneyi
Su doldurulan polietilen torbaya kalem geçirilir. Torbanın su sızdırmadığı görülür. Hem polietilen maddesinin yapısı üzerinde durulur hem de ilkyardım yöntemlerinde vücutta yaraya sebep olan cismin çıkarılırsa ne olacağı tartışılır.
Gösteri Deneyi Örneği :
Eşit miktarda Potasyum Klorat ve Şeker karıştırılır. Üzerine sülfürik asit damlatılır. Ekzotermik tepkime sebebiyle dışarıya alev parlaması halinde ateş püskürür, karbona haline gelen şeker ve oksijen çıkar. Bu deney bir dağ modelinin içinde yapılır böylece volkan patlamasının oluşumu ve çevreye verdiği zarar tartışılır.
***NOT : Bireysel etkinlikler çocukların el-göz koordinasyonunu ve ince motor becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Yapılan modelin üzerine çizilen şekiller tamamıyla çocuğun hayal dünyasına bırakılır.
Diğer bilim etkinlikleri ise çocukların günlük hayatta karşılaştıkları şeylere bilim gözüyle bakıp anlamlandırabilmeleri amacıyla yapılmaktadır.
Gösteri etkinlikleri yapılış olarak çocukların seviyelerinden yüksek olduğu ve tehlikeli olabileceği için öğretmen tarafından yapılır. Kimyasal reaksiyon açıklanır fakat günlük hayatla ilişkilendirme çocuklara bırakılır.